Cover up/prekrivanje
09.10.2019

Cover up/prekrivanje

Postoje brojni razlozi zašto prekriti tetovažu. Neki klijenti imaju staru, ružnu tetovažu, netko nosi ime bivše/bivšeg, netko bi se riješio starog tribala ili jna tetovaže. Klijenti većinom misle da je prekrivanje tetovaže jednostavno. E pa nije. Kako to ide?
Uzmimo za primjer stari crni tribal. Želite ga prekriti žutom ružom? Ne može, ne može!
Čak i da je tamnija ruža u pitanju i dalje ne može.

Prekrivanje je najteži i najnezahvalniji oblik tetoviranja. Ako bi pokušali crni tribal sakriti ispod žute ruže, pokušaj bi sigurno bio neuspješan. Žuta boja ima slab pigment i koliko god se trudio utkati žutu boju preko crne, oblik tribala bi se i dalje nazire. Svejedno, ponovili taj postupak jednom ili 200 puta, rezultat je i dalje poražavajuć. Uzmimo za primjer crni zid. Barem 2-3 ruke žute boje bilo bi potrebno da se postojeća boja u potpunosti prekrije.  U slučaju tetovaže bilo bi potrebno puno više prefarbavanja a rezultat bi još uvijek bio očajan.


Primjer prekrivanja tetovaže različitim bojama. Artist nepoznat,slika je preuzeta sa interneta.


Kao što iz gornje fotografije možete vidjeti, boje sa slabijim pigmentom slabije prekrivaju. Stara tetovaža se poprilično jasno vidi ispod crvene boje. Plava prekriva malo bolje a crna najbolje, mada ni crna boja nije garancija kvalitetnog prekrivanja. Primjer jedne takve možete pogledati na slici dolje.
 

Artist nepoznat, slika je preuzeta sa interneta.

U oba primjera tetovaže su svježe. Kada se nova tinta slegne dobit ćete pravi dojam a on će, vjerujte, biti puno gori od trenutnog.

Osim što ne možete birati boju kojom prekrivate neželjenu tetovažu, odabir motiva također treba prilagoditi postojećoj slici. Ukoliko vaš željeni motiv nije crna fleka onda ste u problemu.
Kod prekrivanja, nova tetovaža uvijek treba biti veća od postojeće i motiv treba imati više tamnijih tonova.
Osim boje tetovaže, na uspješnost covera utječu i drugi faktori:
Srarost tetovaže-čim starije tim bolje.
Je li tetovaža profesionalna ili amaterska?
Ima li ispupčenja? (ispupčenja se najčešće pojavljuju zbog unošenja prevelike količine tinte na jednom području ili zbog korištenja nekvalitetnih igala).

Po mome kritičkom sudu, cover je u 90% slučajeva neuspješan.
Razlog je taj što se u potpunosti ili barem mjestimice vide linije stare tetovaže.
Preostalih 10% uspješnih covera su minijaturne tetovaže koje artisti prekrivaju daleko većim tetovažama.
Ono što me najviše smeta je kada na internetu gledamo before/after fotke i sve izgleda savršeno. Nova boja preko stare može trenutno izgledati super ali nakon desetak dana, kada se oguli površinski sloj kože i tetovaža donekle zacijeli, stara tetovaža ispliva van.
Naravno da postoje iznimke i postoje izvrsno odrađeni coveri. Nažalost, takve rijetko viđamo a najčešće zahtijevaju više termina i naknadne dorade.

Jedino učinkovito rješenje je cover uz prethodno izblijeđivanje laserom. To je trenutno jedini način da površinu kože kvalitetno pripremimo za željeni cover. Što je postojeća tetovaža svjetlija tim više raste broj opcija za motiv covera. U prosjeku su potrebna 2-4 tretmana laserom, ovisno o faktorima koje sam prethodno nabrojao.

Ovako izgleda prekrivanje stare tetovaže uz prethodno izblijeđivanje laserom. Sami prosudite koliko je uspješno.


Tri tretmana laserom bila su dovoljna da kožu pripremimo za cover.
Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.