Kako to?
02.10.2019

Kako to?

Vratimo se na uklanjanje tetovaže do kraja. Tetovaža koju želim ukloniti nalazi se na ramenu, točnije cijela nadlaktica,rame i dio lopatice.  Riječ je o tribalu rađenom u tri termina, starom 15 tak godina.  Osim crne tinte, dva puta je pretetovirana bojom kože. Naime, tetovaža mi je počela smetati puno prije nego što smo razmišljali o laseru. Na taj način htjeli smo je posvijetliti dovoljno za cover. Djelomice smo uspjeli  no, osim što je tetovaža djelovala svijetlije, izbočila se. Prevelika koncentracija tinte, previše puta igla je prešla  po istom području, mjestimice preduboko, uzroci su nemile pojave.  

Sve u svemu, poprilično nezgodna situacija. Ista stvar se dešava kada novom tetovažom pokušavate prekriti staru tetovažu a da je prethodno niste izblijedjeli.Što je tinta dublje pod kožom, postupak uklanjanja je teži i dugotrajniji. Što je veća koncentracija tinte, teže je razbiti.  Imajte to na umu prije nego se upustite u takvo nešto.
Siguran pokazatelj preduboke,tvrdokorne tinte su izbočenja. Na tim područjima već su zadebljanja, ožiljci, koža je naborana, ali su prekriveni tintom pa se ne vide.

Prije i nakon covera. Na tribalu je jasno vidljivo da je mjestimice koža izbočena.

Na gornjoj fotografiji stari tribal prekriven je mačkom u obliku srca. Uspješnost neću komentirati, ocijenite sami. 
Ono što je bitno su dodatne komplikacije koje otežavaju ili onemogućuju uklanjanje do kraja. Na slici gore su jasno vidljive. Izbočena koža, dva sloja tinte od kojih je već prvi preduboko, potpuno ispunjena tetovaža, velika koncentracija tinte...itd. 
Ispod izbočina gotovo sigurno je ožiljak, koji postane vidljiv nakon nekoliko tretmana laserom.

Ovakve tetovaže gotovo je nemoguće ukloniti u potpunosti. Čak i da se tinta, nakon odrađenih tretmana laserom, uopće ne vidi, vidljivi će biti ožiljci od ranije. Koža će na tom području biti svijetlija od ostatka i teško da će se pigment ikada oporaviti. 
Ovo su dva slučaja u kojima bih svakako preporučio cover. Da se ne zavaravate, ni to neće biti lak posao. Bez obzira na željeni motiv, staru tetovažu moramo onoliko puta tretirati koliko je potrebno da se koža ¨ispuše¨. Broj varira i nemoguće ga je odrediti unaprijed. To je odgovor na često postavljano pitanje ˝Koliko će biti potrebno tretmana?¨

Ovako trenutno izgleda jedna od najzahtjevnijih tetovaža koje uklanjamo do kraja:

Simpatičan aviončić u letu uskoro nestaje sa horizonta.


Može li gore? ...pomislio sam kada sam prvi put vidio ovu tetovažu. Koža je toliko izbočena da djeluje kao da će svaki čas nešto izaći iz nje! Crvena tinta je među zahtjevnijim za uklanjanje. Osim što nerijetko izaziva promjene na koži, pigment je toliko slab da ga laser jedva prepoznaje.  
Napravili smo dva testiranja prije nego što smo započeli uklanjanje. Na slici desno rezultat je nakon sedam tretmana. O tome sam ranije govorio: 
Kožu smo ispuhali, u potpunosti smo uklonili većinu tinte, ožiljak na repu aviona (gdje je bila najveća koncentracija tinte) jasno je vidljiv a na ostatku kože vidljiva je promjena boje pigmenta. Sada je već izgledno da ćemo tintu ukloniti u potpunosti no posljedice su vidljive. Pigment će se možda s vremenom oporaviti ali ožiljak na repu sigurno ostaje.

Nadam se da vam je ovih nekoliko primjera pomoglo da stvorite sliku o tetovažama koje su iznimno zahtjevne za uklanjanje. U narednom poglavlju biti će riječ o tetovažama koje to nisu. Tetovaže koje ne vrijede neka izblijede!

Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.