Planiranje tetovaže
13.12.2019

Planiranje tetovaže

Tetovaže nisu poput naljepnica iz žvakaćih, poput frizure, nakita ili  komada garderobe koji možete zamijeniti novim kada vam dosadi. Tetovaža je nešto što vas trajno obilježava, nešto sa čime ćete živjeti i u šta ćete gledati do kraja žvota.
Ne tvrdim da vam tetovaža neće dosaditi nakon 15-20 godina. Toliko daleko je zbilja nemoguće planirati, ali barem probajte razmišljati dalje od onoga što je trenutno u modi. Ne postoji loš motiv, ali postoji motiv koji je viđen već milijardu puta i izveden je na sve moguće i nemoguće načine. 
Prije petnaestak godina u tattoo modi su bila kineska slova i tribal tetovaže. Grupe kineskih turista, koje posljednjih godina posjećuju lijepu našu, mora da uživaju čitajući razne parole i natpise koji nas krase. Samo oni znaju šta zbilja piše na nama. Je li to simbol za hrabrost, ustrajnost, snagu?...ili su upute za korištenje mikrovalne pećnice? U to vrijeme internet nije bio dostupan kao u današnje vrijeme. Tko zna gdje su ondašnji tattoo artisti nalazili predloške za kinesko pismo. Gotovo sam siguran da ih nisu tražili u gradskoj knjižnici.
 
                                                                      
Tribal tetovaže nosi na sebi gotovo cijela moja generacija. U to vrijeme svi smo poludjeli za njima. Do tada smo viđali samo "JNA" tetovaže, eventualno poneki pokušaj leptirića ili gore spomenutog kineskog simbola. Takve tetovaže su zbilja izgledale moćno u odnosu na sve ostale. Viđao sam ih u raznim veličinama i oblicima. Mnoge viđam i dan danas. 
Danas tribal tetovaže više ne izgledaju moćno. Nemaju nikakvu finoću, grube su i tamne, većina je ispupčena ili je tinta razlivena, a o umjetničkoj vrijednosti da ne govorim.  Ja sam svoju izblijedio laserom i preko nje ću staviti nešto drugo. A vi?

Trendovi se mijenjaju cijelo vrijeme, sve brže i brže. Ono što je prošlog ljeta bilo hit danas je shit. Ja za sebe želim nešto unikatno, nešto što je samo moje. Ne želim tetovažu kakvu već netko drugi ima, koliko god ona bila lijepa i zanimljiva. 
Nastojte odabrati motiv koji zbilja za vas ima neko značenje. Nešto što opisuje vas, vaše osjećaje, strast, obitelj. Pri tome ne mislim da tetovirate ime dečka/djevojke, jer vam on/ona znače puno u tom trenutku. Ljubav je prolazna, tinta pod kožom nije. 
Neka vas inspiriraju druge tetovaže, ali nemojte ih kopirati. Ja osobno ne bih ni išao kod tattoo artista koji radi iste tetovaže kakve imaju drugi. Ukoliko u tu tetovažu nije udahnuo dio sebe tetovaža nema nikakvu vrijednost.
               Osim samog motiva bitno je znati veličinu tetovaže koju želite. Već smo pisali o tome pa se ne želim ponavljati. Bitno je znati da male tetovaže ne mogu biti pretjerano detaljne. Jednostavne linije i to je to. Ukoliko želite kompleksnu, realističnu tetovažu, ona mora biti dovoljno velika da detalji dođu do izražaja i budu jasno vidljivi.  
               Pozicioniranje tetovaže itekako igra ulogu u cjelokupnom dojmu. Zamislite lika u treningu, 100 kila čistih mišića. On bi kinesko slovo veličine 3 centimetra tetovirao na svoj nabrekli biceps. To bi u najmanju ruku izgledalo kao komarac na kravi-smiješno i bez smisla. 
 
Dobro razmislite o poziciji tetovaže

Prije svega razmislite želite li da vaša tetovaža bude vidljiva svima ili samo vama. Ne zaboravite da živite u svijetu punom predrasuda. Šake, prsti, vrat, i lice nisu dobar odabir pozicije za tetovažu. Većina tattoo artista će odbiti tetoviranje po licu i šakama, ili će eventualno prihvatiti u slučaju da vam je ostatak tijela prekriven tetovažama.

               Nije dovoljno znati samo motiv koji želite, bitan je i stil izrade. Uzmimo za primjer ružu. Motiv ruže sam viđao u brojnim varijantama-old school, new school, realizam, geometrija, B&G, color, watercolor, minimalizam...isti cvijet napravljen različitim stilovima. U svijetu tetovaža ruža nije samo ruža. Priprema je pola posla. Ukoliko nemate namjeru izgubiti cijeli termin za tetoviranje u potrazi za motivom, pripremite se unaprijed. Dovoljno je upaliti računalo ili vaš mobilni uređaj i upisati u tražilicu željeni pojam. Pinterest je izvrsna aplikacija za to.
 
Isti motiv rađen različitim stilovima.
  
 Nakon što ste odabrali motiv, veličinu, poziciju i stil tetovaže, vrijeme je da odaberete i tattoo majstora. Ne rade svi tattoo artisti sve stilove. Većinom rade stilove koji su im interesantni i koji im dobro leže. Ukoliko ste odabrali tattoo studio u kojem je samo jedan artist, nadajte se da će se on snaći u stilu za koji ste se odlučili. Najbitnije od svega je da odaberete profesionalnog artista  i studio koji zadovoljava sve higijenske norme i regulative. Jeftinije nije bolje. Tetovaža ostaje za cijeli život. Ukoliko nemate dovoljno novca za tetovažu kod profesionalca nemojte se ni tetovirati. Oni koji tetoviraju doma, ili su tek počeli tetovirati ili već dugo bezuspješno pokušavaju. Razmislite, ne ulijeva povjerenje zar ne? Zbog uštede od parsto kuna mogli bi ste napraviti grešku koja će vas u budućnosti skupo stajati. Zanemarimo mogućnost da dobijete lošu tetovažu, ona se uvijek može popraviti. Hepatitis, HIV i mnoge druge bolesti prenosive putem krvi su dovoljno dobar razlog da izbjegavate tetoviranje u improviziranom studiju. Naš posao nije samo tetoviranje, naš posao je i da ostanete zdravi nakon što vas tetoviramo.
               Eto, sada kada ste se pripremili za vašu novu tetovažu ostaje vam još samo tetoviranje. Nastojte izbjegavati tetoviranje u vrijeme ljetnih vrućina. Sunce može spaliti vašu kožu a bakterije koje se nalaze u vodi mogu prouzročiti infekciju. 
               Ako ste bolesni otkažite termin. Tetoviranje će dodatno iscrpiti organizam, zdravstveno stanje može se pogoršati. 
               Ukoliko imate neko pitanje pišite nam na FB-Ghost Tattoo & Laser Removal ili ghosttattoo@gmail.com.
Budite gost tattoo studija Ghost!
    


 
Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.