21.09.2023

Uklanjanje tetovaža i trajne šminke-česta pitanja

NAPOMENA! Ukoliko članak čitate na mobilnom uređaju, preporučam da uređaj okrenete vodoravno. 
Uklanjanje tetovaža i trajne šminke laserom odavno više nije novost. Svjetski sustav međusobno povezanih računalnih mreža, u narodu poznat kao internet, postao je osnova suvremene elektroničke komunikacije i nepresušan izvor informacija. Sve što nas interesira i sve što želimo saznati udaljeno je od nas svega klik-dva mišem. Među dostupnim informacijama dio njih su nepotpune i netočne, a tek ih je manji dio točan. Da ne biste lutali bespućima interneta u potrazi za pravom informacijom, u ovom članku odgovorit ću na nekoliko najčešće postavljenih pitanja vezanih za tattoo i PMU removal.

"Jučer sam tetovirao ime djevojke, a danas smo prekinuli. Možete li ukloniti svježu tetovažu?"
 

Postupak uklanjanja nedavno nanesene trajne šminke i tetovaže treba provesti tek nakon potpune obnove epiderme, kada je očišćena od čestica tinte.
Trajanje obnove može varirati za različita područja, tipove kože i tehnike nanošenja pigmenta. Za tetovažu je period oporavka duži i može biti do 8 tjedana. Za trajnu šminku period oporavka  je obično kraći od 6 tjedana. Starosna dob utječe na brzinu obnavljanja i regeneraciju epidermisa, stoga se vremensko razdoblje regeneracije kod starije populacije produljuje.

"Moja kozmetičarka ima laser za uklanjanje dlačica. Rekla mi je da mogu doći kod nje ukloniti tetovažu. Može li IPL uređaj ukloniti tetovažu?"
Laser djeluje tamo gdje postoji pogodna meta za njegovu valnu duljinu! To je bit selektivnosti i prednost lasera. Dakle, ne postoji laser koji samo jednom valnom duljinom uklanja dlačice, tetovaže, krvne žile, madeže i  pomlađuje kožu lica. Svaki laser ima određenu valnu duljinu i odgovarajuće mete.
Za uništavanje određene mete trajanje impulsa treba biti kraće od vremena potrebnog ciljanom objektu da se ohladi. Vrijeme toplinske relaksacije je vrijeme hlađenja određenog objekta. U našem slučaju podrazumijeva vrijeme hlađenja čestice pigmenta koju želimo uništiti laserom. To je vrijeme tijekom kojeg će određeni objekt dati 50% svoje energije okolišu. Laserima obično želimo uništiti mete, bilo da se radi o pigmentu tinte u koži, madežu, dlakama ili krvnoj žili. Kako bismo uništili svoju metu, a ne spalili okolno tkivo, potrebno je da vrijeme izlaganja pulsu bude kraće od vremena hlađenja same mete.
Što je predmet manji, brže se hladi. Čestice pigmenata koji se koriste za tetoviranje i trajnu šminku izuzetno su male i imaju izuzetno kratko vrijeme toplinske relaksacije. Stoga je za njihovo uspješno uništenje potrebno vrlo kratko trajanje bljeska. Ako za djelovanje na takve čestice koristimo lasere čije trajanje bljeska mjerimo u milisekundama (na primjer, lasere za epilaciju), čestice će se zagrijati i imati vremena ohladiti, dajući svu apsorbiranu energiju u okolnu kožu, spaljujući je i stvarajući ožiljke. Same čestice nisu uništene, a na koži oko tih čestica nastala je toplinska ozljeda.
Trajanje bljeska lasera za uklanjanje tetovaža i trajne šminke mjerimo u nanosekundama. Nanosekunda je milijarditi dio sekunde. Usporedimo li trajanje bljeska Q-switced lasera za uklanjanje tetovaža sa trajanjem bljeska laserskog epilatora za uklanjanje dlačica dolazimo do zaključka da je tetovažu nemoguće ukloniti diodnim i aleksandritnim epilatorima.
Ono što možete očekivati pokušavajući ukloniti tetovažu laserom za epilaciju su opekline, plikovi i trajna oštećenja tkiva u vidu ožiljaka. Nestručno rukovanje uređajem može dovesti do katastrofalnih posljedica.

"Možete li ukloniti tetovažu u boji?"
Q-switched Nd:YAG laser koristi dvije valne duljine, jednu za tamne, drugu za tople boje. Idealno ih je koristiti na crnoj i crvenoj tinti, a nešto manje učinkovito uklanjaju sive, smeđe i još neke tople tonove.
Postoje boje koje praktički ne reagiraju na valne duljine Q-switch lasera ili je učinak na njih minimalan. Svijetlozelena, svijetloplava, žuta, bijela i boja kože. Ovo je čista fizika povezana s kapacitetom apsorbiranja navedenih boja. Boje poput zelene, plave, žute mete su drugih valnih duljina. Specifična meta koju želimo uništiti laserom trebala bi apsorbirati valnu duljinu na kojoj planiramo djelovati. Inače neće biti reakcije. 
 

"Kako laser briše tetovažu?"
Na samom početku, morat ću vas razočarati. Laser ne uklanja tintu, već je razgrađuje. Ovdje nije riječ o "brisanju."
Laserski snop ciljano djeluje na pigment u koži. Čestice pigmenta apsorbiraju ultrakratak i ultra snažan laserski bljesak. Čestica se zagrijava toliko brzo i nejednoliko da se deformira i raspada na manje fragmente. Čestica nema vremena da se ohladi. Dolazi do kompleksa fototermalnih, fotoakustičkih, fotomehaničkih i fotokemijskih učinaka, pri čemu čestica “eksplodira”. U ovom slučaju čujemo tipičan zvuk klika koji prati ovaj proces. Zatim, razbijene fragmente pigmenta apsorbiraju stanice imunološkog sustava, a potom ih kroz limfne kanale uklanjaju. Naš organizam zbilja je vrijedan divljenja!

"Zbog čega moram toliko dugo čekati između tretmana? Možemo li tretmane raditi češće?"
Pauza između tretmana bitan je čimbenik kod laser removala. Tijekom pauze pigment se izlučuje iz tijela. Nedovoljna pauza između tretmana laserom može izazvati komplikacije i potencijalno ugroziti ishod. Duljina pauze između tretmana ovisi o više čimbenika. Stanje tkiva, boja kože, starosna dob i zdravstveno stanje samo su neki od bitnih. Budite strpljivi, strpljenje će biti nagrađeno. 

Odgovoru na posljednje pitanje posvetio sam najviše vremena i prostora. Smatram da je bitno biti upućen ukoliko razmišljate o laserskom uklanjanju tetovaže ili trajne šminke.
"Koliko tretmana je potrebno da u potpunosti uklonite moju tetovažu?"
Brojni su čimbenici koji utječu na učinkovitost postupka i uklanjanje pigmenta s kože. Nije moguće pouzdano znati koliko koji faktor doprinosi! Svaka osoba je individualni skup različitih faktora. Svaka tetovaža će imati skup jedinstvenih karakteristika — količinu pigmenta, njegovu strukturu, kemijski sastav, veličinu čestica, dubinu raspodjele, gustoću raspodjele, debljinu kože i druge pokazatelje
To je složena jednadžba s mnogo nepoznanica. Nemoguće je predvidjeti sve čimbenike i uzeti ih u obzir, moguće je samo približno odgovoriti na klijentovo pitanje.Utjecaj pojedinih čimbenika moguće je ocijeniti samo u boljem/lošijem obliku. 
 

Tri su glavne skupine čimbenika koji utječu na brzinu uklanjanja tetovaže:
-Prva skupina su faktori ovisni o laseru, kao što su kvaliteta opreme, energija i profil snopa te podesivi parametri. 
Što je veća razvijena vršna snaga i kraće trajanje bljeska u nanosekundama, to su bolji rezultati. 
Što je bolja kvaliteta snopa i ravnoteža distribucije energije, to je uklanjanje tetovaže sigurnije i učinkovitije.
Što je bolja kvaliteta i objektivna izvedba lasera, to su bolji mogući rezultati. Ako govorimo o kompaktnom, jeftinom laseru, kakve viđamo u kozmetičkim salonima, tada ste automatski ograničeni u učincima koje ćete dobiti.
-Drugu skupinu čine čimbenici ovisni o pigmentu — količina pigmenta, njegova raspodjela po dubini i volumenu, disperzija (veličina čestica) i kemijska priroda. 
Tetovaže možemo podijeliti u dvije skupine — profesionalne i amaterske.
 Profesionalne tetovaže izrađuju se profesionalnom opremom. Tattoo majstori koriste profesionalne strojeve za tetoviranje, profesionalne igle i pribor, a tetoviranje Izvode specijaliziranim vrstama tinte — visoka koncentracija pigmentnih čestica u tinti omogućuje koži visok sadržaj pigmenta ili volumen. Cilj profesionalnog tattoo umjetnika je napraviti tetovažu koja će zadovoljiti vlasnika dugi niz godina. Kod takvih tetovaža koža obično nema ožiljke. Sadrži veliku količinu finog specijaliziranog pigmenta, raspodjela je prilično ravnomjerna. Takve tetovaže većinom zahtijevaju velik broj tretmana za uklanjanje. Blijede relativno ravnomjerno na svim područjima ovisno o količini pigmenta.
Amaterske tetovaže izrađuju se prilagođenom opremom – home-made strojevima za tetoviranje, jednostavnim ručnim alatima, iglama za šivanje i sl. Pigment je sumnjivog podrijetla i kvalitete. Koža amaterske tetovaže često ima određeni stupanj ožiljaka kao rezultat pretjerane traume ili infekcije područja tijekom procesa zacjeljivanja. Raspodjela pigmenta u koži je neravnomjerna. Ukupna količina pigmenta je relativno manja, u usporedbi s profesionalnim tetovažama. Sam pigment ima manju disperziju (veće čestice). Relativno se lakše oštećuje laserom. U većini slučajeva amaterske tetovaže zahtijevaju dva puta manje tretmana nego profesionalne tetovaže.
Što je više pigmenta u koži, potrebno je više tretmana laserom i koži će trebati duže vrijeme da se potpuno očisti. U isto vrijeme, dio tetovaže s malo pigmenta (na primjer, blagi prijelaz boja, sjena, sjenčanje) će nestati brže, a dijelovi s gustom vanjskom linijom će zahtijevati više tretmana. Neravnomjernost uklanjanja tetovaže posljedica je razlike u količini i rasporedu pigmenta u koži.
Prekrivanje neuspjelih tetovaža drugim tetovažama značajno povećava volumen pigmenta u koži i to otežava uklanjanje
 

-Treća skupina su čimbenici koji ovise o individualnim karakteristikama tijela, kao što su dob, tip kože i stanje imunološkog sustava.
Dob pacijenta izravno utječe na proces čišćenja kože. Na to ne utječe samo dob u u doslovnom smislu, već i razlika u stanju i fiziologiji mladog i starijeg tijela.
S godinama dolazi do niza promjena, uključujući smanjenje aktivnosti imunološkog sustava, usporavanje fizioloških procesa, a to dovodi do razlike u brzini čišćenja kože od pigmentnih čestica nakon izlaganja laseru. Ako dvoje ljudi, mlađe i starije starosne dobi, u isto vrijeme naprave iste tetovaže i odluče ih ukloniti, tada će kod starije osobe proces uklanjanja biti sporiji, pod jednakim uvjetima. Stanje imunološkog sustava znatno utječe na učinke laserskog uklanjanja tetovaža. 
Debljina kože na pojedinom dijelu tijela također potencijalno utječe na brzinu uklanjanja pigmenta tetovaže. 
Prisutnost ožiljaka u području tetovaže značajno usporava proces uklanjanja pigmenta. Kod ožiljaka se omjer slojeva i raspodjela krvnih žila razlikuje od normalne kože. 
Iz svega navedenog da se zaključiti da je predviđanje ukupnog broja tretmana potrebnih za uklanjanje tetovaže u potpunosti vrlo nezahvalan zadatak. Gledajući prosjek proteklih deset godina za potpuno uklanjanje profesionalno rađene tetovaže potrebno je sedam ili više tretmana, dok je za uklanjanje amaterskih radova dovoljno dva do četiri tretmana laserom. Broj tretmana potrebnih za potpuno uklanjanje trajne šminke obrva je tri do pet. Naravno, postoje brojne iznimke, ali pokušavam biti precizan koliko god je moguće.
 

Nadam se da sam vam donekle olakšao potragu za informacijama. Ukoliko imate zanimljivo ili manje zanimljivo pitanje u vezi uklanjanja tetovaža i trajne šminke, slobodno mi pišite. Rado ću odgovoriti na sve vaše upite i pokušati razjasniti nejasno.

.





 
 
Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.