Vrijeme
02.10.2019

Vrijeme

Vrijeme je temeljna fizikalna veličina koja obilježava trajanje zbivanja ili razmak između dvaju događaja. Događanje i promjena ne mogu se shvatiti bez vremena. Zašto spominjem vrijeme? 

Došli ste kod tattoo majstora po novu tetovažu. U glavi imate ideju, koja će za samo nekoliko sati  biti pod vašom kožom. Uz pomoć prijateljice igle, kapljica  tinte je u trenu promijenila boravište. Prošla je kroz gornji sloj kože (epidermis) i smjestila se negdje u donjem dijelu kože (dermis).  
Laserov zadatak je da prođe kroz epidermis  i toj kapljici objasni da joj je vrijeme da razguli. Kapljica nije baš lak zalogaj.  Njoj je unutra fino i ne pada joj na pamet da se preda bez borbe.  Ukopala se i utvrdila položaje. Što se dublje ukopa, to je sigurnija. 

O duboko ukopanim kapljicama pričao sam prošli put. Ovaj put riječ je o tetovažama koje nisu duboko pod kožom. Sada se vraćamo na ranije spomenuto vrijeme.  Kapljica ne zna da mi imamo moćnog saveznika. To je naš imunološki sustav. Zadatak imunološkog sustava je da štiti organizam od napada mikroorganizama,toksina i vlastitih izmijenjenih i istrošenih stanica. On to radi polako ali sigurno. Kada laserska zraka razbije tintu na sitne fragmente, imunološki sustav ih  izbacuje. Moramo mu dati dovoljno vremena da to odradi temeljito. Iz tog razloga razmak između tretmana laserom treba biti dovoljno dug.

Za razliku od tetoviranja, proces uklanjanja tetovaže je dugotrajan. Ukoliko želite ukloniti tetovažu, naoružajte se strpljenjem. 

Srećom, nije svaka tetovaža duboko pod kožom. Tetovaže ¨kućne radinosti˝ (rađene iglom za šivanje) puno su pliće od onih koje su rađene profesionalnom mašinicom. Za razliku od igala koje koristimo za tetoviranje, šivaća igla je debela  i samim time teže prolazi kroz kožu. Budući da teže prolazi, tintu ostavlja puno pliće.  Takve tetovaže laser vrlo brzo ubijedi da napuste položaj. Dosadašnja praksa je pokazala da su 2-4 tretmana dovoljna da ´kućne radinosti´ u potpunosti nestanu. Na slici dolje je primjer jedne takve.

Nakon dva tretmana laserom

Osim kućnih uradaka,  dio tetovaža rađenih u profi studiju također uklanjamo u tako malom broju tretmana. To su tetovaže rađene shaderom-iglom za crtanje sjene. Ghost će opširnije objasniti upotrebu shadera u tetoviranju. Za sada, dovoljno je znati da su sjene pliće pod kožom od linija koje su naglašene-outline. ´Pliće´ nam je draže.

Nakon jednog tretmana laserom

Dubina sjene također varira, što je jasno vidljivo iz fotke gore.  Još 1-2 tretmana i očistit ćemo svu tintu. Treća po redu vrsta plitkih tetovaža su one rađene kanom. O kvaliteti kane neću u ovom tekstu, samo ću napomenuti da uopće nije bezazleno kao što zvuči. Crna kana izaziva alergije i burne promjene na koži te nerijetko ostavlja ožiljke. Osim toga, nećete je se baš tako lako riješiti. Tattoo majstor vam je obećao da će vremenom nestati ali i nakon 20 godina još je tu. Dolje je primjer jedne takve.

20 godina stara tetovaža, rađena kanom. Jedan tretman laserom. 


Nabrojao sam vrste tetovaža koje možemo brzo ukloniti. Pod pojmom ´brzo˝mislim na 6-8 mjeseci. Primjetit ćete da je period nestanka puno duži od perioda nastanka tetovaže. 
Ukoliko razmišljate o prekrivanju postojeće tetovaže, čak i u slučaju da spada u jednu od tri nabrojane vrste, svakako preporučam prethodno izblijeđivanje. Čista koža tattoo artistu  je kao čisto platno slikaru. Ne želite crtati žuto sunce preko sivog oblaka. Dobit ćete sivo sunce. Bezveze.

Opširnije o tome sljedeći put.

Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.